Isolatie 3 keer sneller terugverdiend door hoge energieprijzen
De terugverdientijd voor isolatiemaatregelen in je woning is gemiddeld 3 keer korter dan aan het begin van 2021. Dat blijkt uit een onderzoek van het onafhankelijke adviesbureau CE Delft. De oorzaak van die kortere terugverdienperiode? De fel gestegen energieprijzen. Momenteel is het dus interessanter dan ooit om je woning optimaal te isoleren!
Lees meer:
Welke factoren beïnvloeden terugverdientijd?
Hoe terugverdientijd isolatie berekenen?
Waarom is isoleren nu zo interessant?
Vanwaar die snellere terugverdientijd voor isolatie?
Investeer je nu in woningisolatie? Dan verdien je die verduurzamingsmaatregelen maar liefst 3 keer sneller terug. De gemiddelde terugverdientijd voor isolatie bedraagt momenteel slechts 1 à 6 jaar. De oorzaak van die kortere terugverdienperiode zijn uiteraard de torenhoge energiekosten. Zo ligt de huidige gasprijs op dit moment 12 keer hoger dan een jaar geleden.
Een slecht geïsoleerde woning? Dan loont het meer dan ooit om je woning te laten isoleren. Welke isolatiemaatregelen zijn voor jou het meest interessant? Voor advies op maat kan je terecht bij een isolatiespecialist actief in je buurt.
Welke factoren beïnvloeden terugverdientijd isolatie?
Naast de sterk gestegen prijzen voor gas, stookolie, pellets, … hebben ook nog andere factoren een invloed op de terugverdientijd van isolatie. Een kort overzicht:
- Prijzen & premies: ook de prijzen voor isolatiematerialen zijn gestegen. Die toename weegt echter niet op tegen de torenhoge energieprijzen. Bovendien kan je de kosten voor dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, … drukken met verschillende premies & financiële voordelen.
- Type isolatiemateriaal: ook het soort materiaal heeft een impact op de terugverdienperiode. Zo is glaswol voor je spouwmuurisolatie bv. goedkoper dan EPS-parels, maar de isolatiewaarde is dezelfde. Daardoor verdien je je investering in gespoten glaswol dus iets sneller terug. Vraag je isolatiespecialist zeker naar de voor- en nadelen van de mogelijke isolatiematerialen voor jouw project.
- Isolatiemethode: je vloer isoleren langs onder is doorgaans goedkoper dan langs boven. Ook dakisolatie aanbrengen aan de binnenkant van je dakconstructie kost je minder dan aan de buitenkant. De manier van isoleren en de moeilijkheidsgraad van de werken spelen dus een rol qua terugverdientijd.
- Type verwarming: met een goede woningisolatie hou je de warmte op koude dagen optimaal binnen in je woning en moet je dus minder stoken. Hoe je je woning verwarmt, beïnvloedt echter ook sterk de terugverdientijd van je isolatiewerken. Verwarm je je woning bv. elektrisch met een (hybride) warmtepomp? Dan zal je je investering sneller terugverdienen dan met gas.
Hoe terugverdientijd isolatie berekenen?
Hoe kan je nu de terugverdientijd voor isolatie berekenen? De 2 sleutelfactoren zijn de totale investeringskosten en de jaarlijkse besparing op je energiefactuur dankzij de isolatiewerken:
- Totale kosten: wil je de precieze prijs van jouw isolatiewerken kennen? Dan moet je de mogelijke subsidies (bv. Mijn VerbouwPremie) aftrekken van het bedrag op de eindfactuur van je isolatiespecialist.
- Jaarlijkse besparing: hiervoor moet je het aantal m³ aan aardgas, het aantal liter stookolie, … die je uitspaart dankzij isolatie, vermenigvuldigen met de geldende energieprijs. Aangezien die prijzen nu zo hoog liggen, is de jaarlijkse besparing uiteraard ook veel groter.
Benieuwd naar jouw terugverdientijd? Een isolatiespecialist in je buurt vertelt je graag over hoeveel jij kan besparen met isolatiewerken. Ontvang gratis advies op maat!
Waarom is isoleren nu zo interessant?
Is je woning niet optimaal geïsoleerd? Dan zijn isolatiewerken overduidelijk de meest rendabele verduurzamingsmaatregel die je kan nemen. Je investeert in dat geval beter in woningisolatie dan in een warmtepomp of zonneboiler. Zo geniet je namelijk snel en eenvoudig van…
- Lagere energierekening: hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe minder je moet stoken. En hoe minder je moet stoken om het lekker warm te hebben, hoe lager je energiefactuur uiteraard ligt. Dat is meer dan ooit het geval nu de energieprijzen zo de pan uitswingen.
- Zalig woon- en warmtecomfort: dankzij isolatie dalen je energiekosten én je wooncomfort stijgt. Op koude dagen blijft het langer warm in je woning, maar in de zomer hou je ook de hitte beter buiten. Geen overbodige luxe, gezien de steeds warmere zomers.
- Minder geluidshinder: voor de terugverdienperiode kijken we in eerste instantie naar het thermische effect van isolatie, maar ook geluidsisolatie is essentieel voor je wooncomfort. Door je woning te isoleren, demp je namelijk doeltreffend omgevingsgeluiden en geluid in je woning zelf.
- Mijn VerbouwPremie: via deze eengemaakte premie kan je de kosten drukken voor meerdere isolatiewerken. Daarnaast zijn er ook nog financiële voordelen als het verlaagde btw-tarief voor woningen ouder dan 10 jaar, de Mijn VerbouwLening, …
- Hogere waarde van je woning: door je woning te isoleren, stijgt die ook in waarde. Zo zorg je bv. voor een hogere EPC-waarde, wat erg interessant is met het oog op een eventuele latere verkoop.
CONCLUSIE: je woning isoleren is meer dan ooit rendabel!
Je woning isoleren was vroeger sowieso al de belangrijkste verduurzamingsmaatregel. Door de stijgende energieprijzen is dat nu meer dan ooit het geval. Schakel je bovendien een erkende isolatiespecialist in? Dan geniet je van advies op maat, een correcte plaatsing en subsidies om de kosten te drukken.
Vrijblijvend offertes vergelijken? Je kan snel en eenvoudig isolatiespecialisten in je buurt contacteren via het onderstaande offerteformulier: