Isolatiedekens dak
Met isolatiedekens kan je eenvoudig jouw dak laten isoleren. Een vakman snijdt ze op maat en plaatst ze snel tussen de houten balken van je dakconstructie. Hoe goed beschermen isolatiedekens voor daken je tegen energieverlies? En valt de prijs te vergelijken met gelijkaardige isolatiematerialen? Hieronder lichten we jouw vragen even toe!
Ga snel naar:
Soorten isolatiedekens dak
Prijs isolatiedekens dak
Zelf plaatsen of laten plaatsen?
Mogelijke alternatieven
Ontvang vrijblijvend offertes
Waarom kiezen voor isolatiedekens voor je dak?
Isolatiedekens zijn zachte rollen gemaakt uit glaswol of rotswol. Specialisten gebruiken ze om snel en eenvoudig daken te isoleren. Opmeten, rollen in de juiste afmetingen snijden en tussen de houten balken van de dakconstructie klemmen. Dankzij hun eenvoud zijn ze populair bij vakmannen, maar er zijn nog enkele andere voordelen aan isolatiedekens:
- Goede prijs-kwaliteitsverhouding: in vergelijking met kunststof isolatie zoals PUR of PIR zijn isolatiedekens goedkoper. Ze zijn duurzaam en kunnen tientallen jaren dienst blijven doen.
- Goede thermische isolatie en optimale geluidsisolatie: isolatiedekens beschermen je woning tegen energieverlies en houden geluid tegen. Kortom, je krijgt een dubbele bescherming.
- Brandwerend en dampopen: isolatiedekens zijn brandwerend en erg veilig. Glaswol en rotswol zijn ademend en dampopen. Vocht kan door het materiaal heen. Zo voorkom je vochtproblemen later.
- Verkrijgbaar in verschillende diktes: isolatiedekens hebben een lagere isolatiewaarde dan pakweg isolerende platen of gespoten schuim. Er is dus een dikkere laag nodig om dezelfde waarde te krijgen. Gelukkig zijn de dekens in verschillende diktes beschikbaar. Je kan zo zelfs aan de strengste energienormen voldoen.
Benieuwd of isolatiedekens de geschikte manier zijn om jouw dak te isoleren? Of ben je al overtuigd, maar zit je nog met vragen over de uitvoering? Contacteer eenvoudig een specialist uit jouw regio en ontvang gratis enkele voorstellen via onze offerteservice.
Soorten isolatiedekens dak
Isolatiedekens voor het dak zijn een eenvoudige manier om je hellend dak van binnenuit te isoleren. Vaak zijn de dekens gemaakt uit glaswol of rotswol.
1. Isolatiedekens van glaswol voor je dak
Ooit al iemand een dak zien isoleren om nadien een dag of 2 met jeuk te zitten? Jawel, de schuld van glaswol. Toch blijft glaswol geweldig populair. Het is relatief gemakkelijk te plaatsen en vrij goedkoop ten opzichte van andere isolatiematerialen.
Isolatiedekens van glaswol isoleren thermisch en akoestisch. Ze houden warmte binnen, koude buiten en absorberen geluid. Het materiaal is samendrukbaar zodat je een luchtdichte aansluiting met de houten balken van het dak krijgt. Dat is belangrijk, want kleine openingen tussen het isolatiemateriaal kunnen zorgen voor veel warmteverlies.
Richtprijs: vanaf 20 à 35 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
2. Isolatiedekens van rotswol voor je dak
Naast glaswol zijn isolatiedekens van rotswol (ook rockwool of steenwol genoemd) een ideale manier om je dak te isoleren. Rotswol is gemaakt van gesmolten vulkanisch gesteente en zand, die met hars en olie samengeperst worden tot isolerende dekens.
Rotswol gaat lang mee en beschermt je huis tot 75 jaar lang tegen warmteverlies. Dit materiaal houdt even goed de koude buiten, maar isoleert beter tegen geluid dan dekens gemaakt van glaswol. Bovendien is rotswol bestand tegen schimmels en bacteriën.
Richtprijs: vanaf 25 à 35 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Welke isolatiedekens voor mijn dak kies ik het best?
Kies ik voor een deken van glaswol of eerder rotswol? En wat met ecologische materialen zoals houtwol, hennep of schapenwol? Voor die keuze kan je best advies vragen aan een isolatiespecialist. Die kan je glashelder uitleggen welke isolatiedekens voldoen aan jouw eisen en kan je een gerichte prijs geven voor jouw project.
Wil je zeker zijn van jouw keuze? Ontvang gratis advies en vergelijk verschillende vakmensen bij jou in de buurt via onze offerteservice.
Prijs isolatiedekens dak
De prijs voor het plaatsen van isolatiedekens hangt af van de oppervlakte van je dak, welk materiaal je kiest en hoe dik je de isolatie wil laten plaatsen. Kies je ervoor om zelf te isoleren in plaats van een beroep te doen op een vakman? Dan kan je ook wat van de prijs afknabbelen.
1. Prijs isolatiedekens dak: zelf plaatsen
Zelf isoleren betekent dat je enkel het materiaal moet aankopen. Je hoeft jezelf gelukkig geen loon uit te schrijven. Heb je genoeg ervaring met verbouwen, dan kan je hier wat besparen. Voor de aankoop van isolatiedekens mag je rekenen op een prijs van € 18 à 22 per m² (incl. btw).
LET OP: isoleren is lastiger dan het lijkt. Verkeerd meten of isolatie fout aanbrengen, kan voor ruimte tussen de dekens zorgen. Zo creëer je koudebruggen die het effect van de isolatie teniet doen. Wil je zeker zijn van een goed resultaat? Dan laat je de isolatiedekens best plaatsen door een vakman.
2. Prijs isolatiedekens dak: laten plaatsen
Naast de prijs voor het materiaal betaal je ook de arbeidskosten als je een specialist contacteert. Voor die meerprijs krijg je natuurlijk een perfecte afwerking en ben je zeker dat je isolatie je woning goed beschermt tegen de koude van buiten of tegen warmteverlies. Kies je ervoor om de isolatiedekens voor je dak te laten plaatsen, dan mag je rekenen op een richtprijs vanaf € 20 à 35 per m² (excl. btw en incl. plaatsing).
Een exacte prijs voor jouw project? Ontvang gratis advies bij verschillende isolatiespecialisten bij jou in de buurt. Start je aanvraag hier.
Zelf plaatsen of vakman inschakelen?
Isolatie al dan niet zelf plaatsen is vaak een financiële kwestie. Werk je met een beperkt budget, dan kan je eventueel zelf isolatiedekens proberen te plaatsen. Beschik je over iets meer middelen? Dan is de zekerheid van een specialist een dankbare keuze.
OPTIE 1 = zelf isolatiedekens voor je dak plaatsen
Je kan kiezen om zelf te gaan isoleren door gebruik te maken van isolatiedekens. De basisprincipes liggen voor de hand: opmeten, uitsnijden, aanbrengen en vastklemmen. Een doorgewinterde doe-het-zelver kan zelf aan de slag. Gebruik wel altijd de juiste beschermende kledij en zet een mondmasker op.
LET OP: de meeste fouten sluipen in de afwerking: foute dikte kiezen van de isolatielaag, niet secuur afwerken waardoor er koudebruggen ontstaan, een dampscherm niet of foutief aanbrengen, vooraf de dakconstructie vergeten controleren op onvolmaaktheden.
OPTIE 2 = isolatiedekens voor je dak laten plaatsen
Wil je zeker zijn dat er geen warmte meer uit je woning kan ontsnappen? Dan vertrouw je toch beter op een isolatiespecialist. Die weet niet alleen welke isolatie goed is voor jouw project, maar kan die ook naadloos plaatsen en kan je helpen bij het aanvragen van premies. Dankzij een specialist ben je meteen zeker van:
- Inspectie van het dak: defecten in het onderdak, schade aan de dakconstructie of een paar dakpannen die zijn verschoven. Iemand met ervaring ziet meteen welke gebreken je best verhelpt voor je isoleert.
- Advies op maat: kies je best voor isolatiedekens van glaswol of rotswol? Hoe dik moet je isolatielaag zijn om te voldoen aan de voorwaarden voor de Mijn VerbouwPremie of de BEN-norm (nieuwbouw)? Een isolatiespecialist geeft je graag advies op maat van jouw project.
- Correcte, luchtdichte plaatsing: koude lucht die tussen isolatiedekens raast, is het laatste wat je wil. Een specialist weet waar je op moet letten. Correcte maten bij het uitsnijden, mooi afgedichte naden en kieren en een strak geplaatst dampscherm, … Samen zorgen ze voor mooi afgewerkte isolatie.
- Snelle uitvoering van de werken: hoe meer je iets doet, hoe sneller je het uitvoert. Ervaring loont en zorgt ervoor dat de isolatie snel geplaatst wordt.
- Kwalitatieve materialen: ervaring en kennis loopt ook door naar de keuze van materialen. Een specialist weet welke materialen jarenlang meegaan en welke van mindere kwaliteit zijn en kan jou helpen die keuze te maken. Bovendien kunnen ze isolatie aan een goedkopere prijs aankopen.
- Premies en financiële voordelen: wanneer je een vakman inschakelt, kom je in aanmerking voor verschillende isolatiepremies. Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je ook nog van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% voor zowel de materiaal- als de arbeidskosten.
CONCLUSIE: samenwerken met een vakman loont
Werken met een specialist geeft je zekerheid en bespaart je een hoop tijd. Je ontvangt info over de verschillende isolatiematerialen, je krijgt een dak met goed geplaatste isolatiedekens en je bespaart nog eens een pak centen terwijl je premies vangt.
Op zoek naar specialisten in dakisolatie? Vraag dan vrijblijvend enkele offertes aan bij vakmannen uit jouw buurt via het offerteformulier.
Mogelijke alternatieven
Vind je isolatiedekens van glaswol of rotswol wat te mainstream? Geen paniek, er zijn gelukkig een hoop alternatieven te vinden waarmee je jouw dak kan isoleren.
ALTERNATIEF 1: isolatieplaten
Zoals de naam al doet vermoeden zijn isolatieplaten minder flexibel dan isolatiedekens. Bonus is dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende groottes en vormen en dat ze een hogere isolatiewaarde hebben dan dekens. Bovendien bestaan er tand- en groefsystemen die ervoor zorgen dat je de isolatie kan plaatsen zonder naden. Net als veel isolatiedekens hebben de meeste isolatieplaten een dampscherm.
Richtprijs: vanaf 20 à 25 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
ALTERNATIEF 2: spuitisolatie
Bij spuitisolatie komt er geen meten, snijden of klemmen aan te pas. Met een machine spuit de vakman het PUR-schuim direct tegen de binnenkant van de dakconstructie. Spuitisolatie heeft een hoge isolatiewaarde, is snel geplaatst en dicht alle spleten en kieren perfect.
Richtprijs: vanaf 25 à 30 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
ALTERNATIEF 3: inblaasisolatie
De ecologischere variant van spuitisolatie heet inblaasisolatie. Sommige isolatiematerialen zoals glaswol of cellulose komen hiervoor in aanmerking. Een specialist blaast het materiaal in met een speciale lijm en kan op die manier enkele moeilijk te bereiken plaatsen isoleren. Net als PUR-schuim is inblaasisolatie geluidsisolerend en brandwerend.
Richtprijs: vanaf 20 à 35 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Welk type dakisolatie kies ik het best?
Je kan alle info over de verschillende isolatiedekens of hun alternatieven ook rechtstreeks van een ervaringsdeskundige krijgen. Heb je liever een vakman op bezoek om samen de mogelijkheden te bespreken? Je kan vrijblijvend in contact komen met enkele specialisten via het onderstaande offerteformulier: