Glaswol dakisolatie
Glaswol is één van de meest gebruikte isolatiematerialen om het dak te isoleren. Het is relatief eenvoudig te plaatsen, sluit goed aan en is relatief goedkoop ten opzichte van andere isolatiematerialen. In dit artikel overlopen we de eigenschappen van glaswol als dakisolatie.
Wat is glaswolisolatie?
Glaswol behoort, net als rotswol, tot de categorie van minerale wollen. Deze worden ook de anorganische isolatiematerialen genoemd. Glaswol bestaat uit een mengsel van soda, mergel, siliciumzand en oud, gerecycleerd glas. Aan dat mengsel worden toeslagstoffen toegevoegd. Het geheel wordt daarna onder hoge temperaturen gesmolten. Vervolgens wordt de materie tijdens het afkoelingsproces gesponnen tot draden. Het zijn die draden die samen worden gekleefd in een harslaag en zo glaswol vormen. Voor 99% bestaat glaswol uit lucht, maar het is wel uiterst geschikt om te isoleren.
Glaswol is vooral geschikt voor de isolatie van hellende daken. Het is verkrijgbaar onder de vorm van soepele platen, maar meestal wordt het geplaatst op rollen (flensdekens). Bij hellende daken hanteert men best een minimale dikte van 160 millimeter, maar glaswol is zeker ook in diktes van 60, 80, 100, 120, 140 en 180 millimeter te verkrijgen in iedere vakhandel of in de betere doe-het-zelfzaak.
Glaswol dakisolatie prijs
Als je de mogelijkheid hebt om je dak te isoleren met glaswol, is dat gegarandeerd de beste keuze op gebied van prijs en kwaliteit. Glaswolisolatie is heel goedkoop en heeft heel wat voordelen. Glaswol zelf plaatsen kan vanaf € 10 per m², laat je het doen dan kost dat ongeveer € 20 per m². Wil je je dak laten isoleren door een professionele isolatiefirma of materialen aankopen?
Vraag hier vrijblijvend offertes aan voor glaswolisolatie.
Voordelen en nadelen van glaswol dakisolatie
Isolatiematerialen in glaswol zijn zeer eenvoudig te plaatsen. Ook wie zelf bouwt, kan dit, met een beetje goede wil, probleemloos zelf voorzien in zijn woning. Dankzij de samendrukbaarheid van het materiaal is er een zeer goede, luchtdichte aansluiting met de kepers mogelijk. De kleinste opening tussen de geïsoleerde wanden kan immers voor een grote ontsnapping aan warmte zorgen. Dat wil je natuurlijk liever vermijden.
Veelzijdige dakisolatie
Minerale wollen zijn thermisch isolerend en absorberen veel geluid. Bovendien bieden ze een goede bescherming tegen brand, ongedierte en schimmels. Niet onbelangrijk is ook het feit dat glaswol een vrij goedkoop product is. Rollen hebben een richtprijs van slechts 5 à 6 euro per vierkante meter.
Irritatie bij plaatsing
Het enige noemenswaardige nadeel van glaswol is dat de loskomende minerale vezels bij de plaatsing voor irritatie van de huid, de ogen en de luchtwegen kan zorgen. Deze irritaties zijn natuurlijk wel van voorbijgaande aard, en de nieuwste producten bieden hiervoor tegenwoordig al een betere oplossing. Omdat bij de plaatsing toch vrij veel stof kan vrijkomen, raden wij jou zeker aan om de ruimte continu goed te ventileren. Als de plaatsing gebeurt in een gesloten ruimte waar luchtdoorstroming bijna niet mogelijk is, maak je best gebruik van een stofmasker.
Dak isoleren met glaswol
Isolatie in glaswol, of het nu rollen of platen zijn, wordt steeds geklemd tussen twee kepers (de ‘membranen’ van het dak). Het wordt nooit rechtstreeks onder de dakpannen geplaatst. Indien er dus nog geen onderdak is, moet dit altijd eerst worden voorzien.
Er wordt aangeraden om de rollen of platen altijd iets breder uit te snijden dan de ruimte waartussen het moet komen. Op die manier sluiten de verschillende stroken goed aan en worden er openingen vermeden. De rollen zijn aan de zijkanten bijna altijd voorzien van klevers. Deze vergemakkelijken de overlapping tussen twee stroken.
Isolatierollen of isolatieplaten in glaswol bieden één van de meest interessante oplossingen voor de isolatie van jouw dak. Het is gemakkelijk te plaatsen en bovendien helemaal niet duur. Een goede plaatsing ervan zorgt ongetwijfeld voor een energiebesparing in jouw woning.
Zoldervloer isoleren
Wanneer je de zolderruimte enkel gebruikt als bergruimte kan het ook lonen om de zoldervloer te isoleren. Zo gaat er minder warmte verloren en moet er ook minder isolatie verbruikt worden, wat de gemiddelde kostprijs van de isolatiewerken naar beneden brengt. Meer informatie hierover vind je in het artikel zoldervloerisolatie.